Uniformer är viktigare än någonsin

Fredrik Ruuda profilbild
Fredrik Ruuda

Vad tänker du på när jag skriver ordet uniformer?

Jag gissar att du, liksom många, tänker på mörka kläder med blanka knappar eller kamouflage och krig. Det är enkelt att tänka på uniformer som ett enhetligt plagg som symboliserar makt, vilket också är en naturlig koppling. Tillsammans är vi starka! Och hur sjutton ska vi låta de runt omkring oss veta detta?

Vi måste nog fundera lite på vad det egentligen är som utgör en uniform. Det är faktiskt allt från en pin på kavajslaget till en fullt likformig mundering. Syftet är just att snabbt kunna identifiera vem som är med mig, eller det omvända – vem är mot mig. Det är en mänsklig överlevnadsinstinkt att tillhöra en grupp och det var länge det enda sättet att kunna överleva hotet från exempelvis rovdjur.
På nätterna behövde någon alltid vara vaken för att hålla elden vid liv och kunna varna för fara. Under inspelningen av filmen Apornas planet (1968) observerade några forskare att statisterna bildade grupper vid måltiderna baserat på hur de var utklädda. Utan att statisterna kände varandra så började gorillorna sitta med gorillor, schimpanserna med schimpanser och orangutangerna med orangutanger. Varför? Jo, för att vi finner en trygghet genom de yttre likheterna innan vi lär känna de inre.

Fundera en kort stund på varför jägare har gröna kläder? Varför Södermalms hippa personer ska ha halsduk, färgat hår, mössa och glasögon? Varför affärsmän och affärskvinnor måste ha kavaj? Varför brevbäraren har sin jacka med postens logga? Varför prästen har sin krage? Varför yogaläraren måste ha lustigt mönstrade luftiga mysbyxor? Varför soldater har likformiga kläder och märken?
Allt handlar om att vi snabbt, utan att veta vem personen egentligen är, ska kunna avgöra vad personen vill eller kan.

Testa gärna att ha kostym under nästa fredagsmys med barnen, eller ha gympakläder på din bäste väns bröllop. Uniformer har en betydelse, oavsett om vi vill acceptera detta eller ej.

 

Uniform

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *