Den guldkantade byråkratin

Fredrik Ruuda profilbild
Fredrik Ruuda

Visst är det tryggt att veta att vårt samhälle inte kan förändras under en natt. Likt en oljetanker på medelhavet rullar staten sakta framåt, oavsett om det är valnatt eller budgetomröstning i riksdagen.

Trygghet är det som ger oss människor möjlighet att se oss omkring och inte bara fokusera på att överleva. När vi blickar utanför oss själva, och vår familj, så ser vi plötsligt de andra i vår omgivning som försöker få livspusslet att gå ihop. Det är då vi äntligen kan ägna oss åt vårt intresse. Plötsligt börjar vi kunna tänka kring hur den perfekta världen skulle se ut, utifrån det egna perspektivet. Vi ser möjligheten till världsfred, nollutsläpp, eget bestämmande, sociala skyddsnät, fri fart på motorvägar och inga våldsbrott på våra gator. Med andra ord; När vi är trygga så har vi lyxen att tänka på allt annat än hur man skapar trygghet.

Vi har det otroligt bra i Sverige. Vi kan säga och skriva vad vi vill, vi får välja vårt eget parlament, vi får välja om vi vill tillhöra en valfri religion och dessutom får vi ifrågasätta myndigheternas beslut.
Vad är det då som har skapat detta? Det är våra förfäder. Kloka individer som saknade trygghet men ville skapa den åt sina efterlevande. Krig, fattigdom och svält gjorde att det lilla landet i Skandinavien behövde skapa system och regler som gjorde att vi kunde överleva. Myndigheter skapades, och visst är det en skön känsla att veta att det alltid finns en myndighet som hanterar just den frågan som jag vill ställa.

Men vad är det då som vi, trygga svenskar, gör för att skapa morgondagens trygga samhälle? Ägnar vi oss åt att fundera på hur vi ska kunna bygga ut städerna för kommande befolkningsökning? Försöker vi förutse vilka katastrofer det är vi vill undvika? Skapar vi den bästa möjliga framtiden för våra efterlevande?
Nix. Uppenbarligen njuter vi av att vår trygghet så mycket så vi, istället för att tänka på framtiden, ägnar vår tid till att klaga på enskilda frågor som påverkar vår bekvämlighet.
Det är mycket lättare att engagera sig i en idrottsklubb än i ett politiskt parti, det är mycket enklare tro på det som står på facebook än att leta fakta och det är mycket mer bekvämt att lyssna på politiker i media än att läsa deras partiprogram. Och allt detta för att vi just nu har en trygg byråkrati som vi förväntar oss fungerar.

Då är det dags att vakna. Upp och hoppa, ät frukost och kamma er!
Dagens byråkrati och samhälle är skapat av våra föräldrar för att ge oss trygghet. 60- och 70-talens politiska debatter har format det vi har idag. Vad gör vi för att våra barn och barnbarn ska få samma trygghet? På sin höjd skrivs några begåvade blogginlägg (!) men i stort så är vi fullt upptagna med att ta selfies, köpa moderiktiga kläder och klaga på domaren som dömer barnens match. Vi måste ta vårt ansvar. Engagera er politiskt, läs ALLA PARTIPROGRAM så ni faktiskt vet vad partierna vill och se till att bidra till att våra efterlevande också får möjlighet att känna sig trygga. Det är vår skyldighet, inte vår rättighet.

 

oljetanker

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *