En helt ny värld!

Läkarmissionen

Tänk dig att du jobbar som busschaufför, men alltid är rädd för att din stora hemlighet ska bli avslöjad: Du kan inte läsa, skriva eller räkna.
Precis så har det varit för Enemesio Munoz.

När vi träffar honom går han sin femte vecka i vår specialkurs för vuxna analfabeter, i staden Matagalpa i Nicaragua. En helt ny värld håller, äntligen, på att öppna sig för honom. Alla år av skam, rädsla och mindervärdeskomplex kommer snart att vara över.

Även i ett fattigt land som Nicaragua är det numera ett krav att kunna läsa, skriva och räkna, för att bli anställd. Idag skulle någon som Enemesio aldrig få börja som busschaufför.

”Jag blir så lycklig när jag ser deras framsteg. Många av dem kan inte ens klockan, när de börjar här. Men några som jag har haft som elever, studerar nu på universitet”, berättar frivilligläraren Felipa Zamoro stolt.

Eftersom de som leder kurserna gör det ideellt och merparten av lokalerna som används lånas ut gratis, är det främst böckerna och utbildningen av lärarna som kostar pengar. Ca 200 kronor är det som krävs för att en vuxen analfabet ska få lära sig läsa, skriva och räkna.

En helt ny värld

 

/ Hanna Rosell, digital kommunikatör Läkarmissionen

lm_logo_1200x630

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *