Föräldraskap med mer feminism och frihet.

Foto Veronica Palm S

Veronica Palm, ordf för Socialdemokraterna Stockholm

Hur kommer det sig att uttaget av föräldraförsäkring är så ojämnt fördelat mellan mammor och pappor? Inte kan det väl vara så att kvinnor vill bli strukturellt diskriminerade på arbetsmarknaden bara för att en arbetsgivare kan förvänta sig att hon är borta om hon får barn. Eller att hon genom att vara föräldraledig längre automatiskt vill ta det större ansvaret för att tvätt i alla år och se till att familjelivet snurrar på.
Inte kan det väl vara så att hon gör det rationella valet att hon vill ha i snitt 3,6 miljoner mindre i lön under sitt liv jämfört med en man. Nej. Så klart är det inte därför.

Kan det bero på männen då?
Kan det vara så att de inte vill bygga egna djupa relationer med sitt lilla barn. Eller vill de förmedla vidare bilden av att en pappa är en andre-förälder, en som busar och gör skojiga saker, men inte har koll på om galonbyxorna på förskolan har blivit för små eller att det ska göras matsäck till friluftsdagen. Nej. Självklart inte. Självklart vill varje modern man att de strukturer som håller oss inne i förlegade roller ska brytas.

Men varför är det så då? Helt enkelt för att det är så fruktansvärt svårt att gå emot förväntningar. Jag är övertygad om att de allra flesta föräldrar gör så gott de kan för att ta gemensamt ansvar för sin bebis, men när de möter omvärlden är det inte så lätt.
Hon får frågan om de ska anställa en vikarie på hennes jobb för ett helt år, men han får frågan om när han tänkt ta ut sina månader. För att inte tala om allsköns fastrar, grannar och BVC-sköterskor som tar roller för givna.

Det är hög tid att sluta tvinga in unga föräldrar i ett system med skeva förväntningar. En jämn delning av föräldraledigheten skulle vara en enorm frihetsreform. Det skulle befria unga föräldrar från förlegade förväntningar. Samtidigt skulle det befria kvinnor från effekter som lägre lön och kortare karriär och män från oket att vara åskådare i sin familj. Men viktigast är ändå barnen.

När vi bryter hämmande könsstrukturen så ger vi våra flickor och pojkar rikare val och större frihet. Med en fortsatt ökad delning av föräldraförsäkringen tar vi viktiga feministiska steg för att ge våra barn en bättre framtid.

Veronica Palm

F d riksdagsledamot
Ordf för Socialdemokraterna Stockholm

Framtidspartiet_Liggande_Negativ_Vector_PNG_RGB

Veronica Palm 2 S

 

 

2 kommentarer

 1. Veronica Palm verkar ha glömt en sak: vad svenska föräldrar själva vill. Hon för vidare en rätt obehaglig tradition, nämligen den att människor inte vet sitt eget bästa så därför ska andra tala om för dem hur de ska leva sina liv. Hur människor själva vill utforma sina liv är inte relevant. Denna klåfingrighet när det gäller andra människors liv är svår att förstå för mig.

  Hur kan det vara frihet att inte få bestämma själv hur man vill leva sitt liv?
  Hur kan min frihet öka när Veronica Palm et consortes bestämmer hur jag och min familj ska leva vårt liv utan att vi blir tillfrågade?

  Veronica Palm et consortes har inte med vårt familjeliv att göra. Vi klarar det bra på egen hand, tack.

 2. Vilka kretsar umgås Veronica Palm i? Hur gamla är hennes fastrar? Och hur gamla tror hon att “unga föräldrars” fastrar är? Jag var ingen ung mamma och jag fick mitt första barn för mer än tio år sedan. Jag minns att min mans mormor och min farmor (båda över 90) hade en del värderingar kring barn och föräldraskap som helt säkert var välmenande, men som kändes lite föråldrade. Inget sådant från mina egna föräldrar eller deras syskon, alla födda på 40-talet. Och på våra respektive jobb behandlades jag och min man lika av såväl chefer som arbetskamrater. Alla tog för givet att vi båda ville vara hemma med våra barn. Samma sak bland vänner.

  Sedan har inte alla jag känner tagit ut exakt 50/50. Varje familj har sina behov och förutsättningar. Där finns pappan som tog nästan hela ledigheten pga mammans sjukdom. Där är mamman som tog det mesta av föräldraledigheten när barnen föddes, men i gengäld nog inte varit hemma en enda dag för vård av sjukt barn. Deras respektive jobbsituation ser helt enkelt ut så. Den ena kan lätt vara hemma planerat under en längre tid, den andra kan vara hemma upp till en vecka i taget med kort varsel. Och så paret där den ena startade företag i samband med första barnets födelse och den andra i samband med det andras. Att vara föräldraledig någon längre tid med ett nystartat företag är ingen god idé, så de löste det med att i princip vara lediga med varsitt barn.

  Den sortens praktiska lösningar vill Veronica Palm förbjuda. Sannolikt för att hon själv valt att omge sig med människor som har en extremt förlegad syn på föräldraskap. Vore det inte enklare för oss alla om Veronica Palm bara bytte kompisar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *