Att var ung kvinna i politiken.

hanna bild MP

Hanna Lidström, Språkrör Grön Ungdom

På plats i Almedalen!
Jag var här första gången när jag var 16 år. Trots att jag sedan dess har blivit både äldre och språkrör för Grön Ungdom påminner Almedalen fortfarande mig om hur kul och bra det var att åka hit som ung och politiskt intresserad. Många dörrar är öppna. Många häftiga personer spenderar gärna en kvart med att snacka med dig. Många samtal och möten som skulle varit omöjliga på fastlandet.

Ofta när jag pratar om att vara ung kvinna i politiken måste jag lyfta de dåliga sidorna. Om att hantera hatet, förminskningen och härskarteknikerna. Men i Almedalen påminns jag också om hur långt vi faktiskt kommit. Hur stor del av den politiska arenan som ändå är tillgänglig för oss. Hur tryggt och fritt vi kan röra oss i politiska rum. Vi har kommit långt och hela tiden skördas nya feministiska segrar i politiken.

Med Miljöpartiet i regeringen kommer från och med nästa år alla upp till 20 år att kunna få gratis medicinska preventivmedel. Tidigare har det skiljt från noll till hundratals kronor om året beroende på vilket landsting du bor i och vilken sorts preventivmedel som passar dig bäst. Om du reagerar dåligt, till exempel får acne, humörsvängningar eller minskad sexlust av just det p-pillret ditt landsting valt att subventionera, får du vara beredd att betala dyrt för en sort som är bättre för dig. Det minskar möjligheterna till säkert sex, men också kvinnors makt över sina egna kroppar. Att unga tjejer nu kommer att få välja det preventivmedel som passar dem bäst själva är sjukt viktigt och något jag är enormt stolt över.

Dessutom satsar regeringen på skolkuratorer. Psykisk ohälsa är en folksjukdom. Så många som 1 av 3 unga tjejer mår dåligt, och även bland HBTQ-personer är problemet utbrett. Det här har allt för länge ignorerats och viftas bort, som att unga bara borde ”skärpa sig”. Satsningen på kuratorer ska gå till att öka tillgängligheten, så att fler ska kunna få en tid om man behöver prata eller få råd om hur man kan söka fortsatt vård. Det kommer också gå till att vidareutbilda kuratorer så att de får större kompetens i att möta unga.

Samtidigt har vi lång väg att gå. Under veckan har rapporter om sexuella övergrepp på festivaler strömmat in. Jag var med i TV och pratade om det, och sa bland annat att vi dels måste ändra lagstiftningen och säkerheten på plats på festivaler, men vi måste också gå till botten med våldtäktskulturen. Efter ett sådant framträdande måste block-fingret på Twitter vara på. Att prata om sexuella övergrepp som ett kulturproblem också i hela Sverige och inte bara begränsat till en viss etnicitet väcker enorm ilska. Det är uppenbart vilket stort jobb vi har framför oss.

Almedalen för mig är en plats att fira segrar och ladda upp inför nästa års politiska kamper. Hoppas vi ses i vimlet!

Hanna Lidström

Språkrör
Grön Ungdom

MP bild

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *