Att hålla fokus…

Lilian Arturén, entreprenör och designer

I fredags var det dags att fira! Fira att vårt nya kök ÄNTLIGEN blivit så pass klart att det nu går att laga mat, äta, umgås i köket och njuuuuuta av alla nya knappar till sprillans nya köksmaskiner. Tänk att det kan vara så roligt att stoppa disken i diskmaskinen, testa mikron i den kombinerade ugnen och se lampan lysa i vinkylen. Byggfläktarna brummar fortfarande, men vad fasen gör det när jag kan brygga morgonkaffet i det alldeles underbara nya köket.
Efter 2 månader i byggdamm och flyttkartonger, snabbmat och enkel matlagning hos våra snälla grannar, är det en enorm lyx att få brygga kaffe i sitt eget hem!

Vi flyttade ut till vår 70-tals sommarstuga på heltid i somras och har sedan dess längtat efter att få ett stort praktiskt, ljust kök. Det förra var extremt litet, mörkt och extremt opraktiskt eftersom det var anpassat till att vara just en sommarstuga – anno 1975.
Så jag kan säga att mitt fokus har varit minst sagt rätt splittrat de senaste månaderna. Att renovera är lite grann som att gå in i en guppig kärlekshistoria . Jag kan nog säga att jag är gift med mitt jobb, men har varit otrogen med det nya köket.

Som sagt det här med fokus… Jag driver ju ett modeföretag där kreativitet är kärnan i verksamheten. Inspiration och idéer råder det definitivt ingen brist på. Det är verkligen min grej och orsaken till att jag en gång i tiden valde att bli min egen. Jag är en idéspruta och älskar allt som är nytt och outforskat.
Däremot känns det lite jobbigare med långsiktig planering och uthållighet. Att hålla fokus hör definitivt till några av mina utmaningar. Men så mycket har jag fattat att det är en del av nyckeln för att lyckas oavsett vad man sysslar med. Som egen företagare utan anställda MÅSTE man ju dock vara en allkonstnär på gott och ont.

Idag har varit en typiskt sådan dag. Jag har:

a) Gjort avstämningar inför bokslutet
b) Planerat säljmöten med min säljare
c) Tagit ordrar från några butiker och packat dem
d) Fått tillsänt mig nyligen fotograferade bilder och börjat skissa på ett produktblad
e) Diskuterat kommande leveranser med en leverantör
f) Bokat in ett möte i Tyskland för att träffa en ny säljagent.

Hann som tur var också trycka in ett besök på Ikea för 70elfte gången strax innan stängningsdags – (behövde mer inredning till köksskåpen).

Om det fanns en Oscarsgala för egenföretagare där priset gick till den som klämt in flest uppgifter på en dag, så tror jag nog att jag i alla fall skulle bli nominerad.
Så – kan någon vara snäll och berätta för mig hur man lyckas hålla fokus på bara en grej i taget en längre stund??? Sen är det ju så förbaskat tråkigt….

Jag hade den här diskussionen med ett ex för många år sedan. Han tyckte att jag levde som en damtidning där jag fladdrade mellan alla typer av artiklar, medan han levde fokuserat som en tematidning. (Nu tror jag i och för sig att det är en ganska vanlig skillnad mellan hur män och kvinnor läser tidningar om man nu ska hålla sig till den liknelsen).

Jag tror också att det ligger i vår kultur att man ska hålla sig inom ett fack. Banne dig om du blandar för många yrkesroller. Då blir du inte trovärdig sägs det. Men finns det någon motsättning i att föreläsa om stress och balans bara för att man jobbar med något så ytligt som mode? Eller att man tycker att det är kul med budget, prognos och siffror samtidigt som man går igång på ett nytt tryck på ett tyg eller inspireras av snygg design? Jag tror att det utvecklar oss att hålla igång hjärnans båda halvor. Kanske en dåres försvarstal, och jag vet att min livsläxa ligger i att göra lite färre saker samtidigt, men några bollar i luften samtidigt kommer jag alltid att ha.

För saker och ting hänger ihop, mycket mer än man tror. Det är i alla fall min livsfilosofi.
God natt.

/Lilian

 

2 kommentarer

  1. Igenkänning på den Lilian.. Mitt råd är “ge upp, resignera och kör på”. Tror att man antingen är en fokusmänniska – eller inte. Att det inte är något man blir och det kan ju fungera ganska så bra oavsett ;-). Tricket är att omge sig med fokusmänniskor om man inte är det själv, som du och jag… Kram Å

    1. Haha, helt rätt Åza. Svårt att göra våld på sin personlighet… Så tack för tipset så fortsätter jag att yra runt 🙂
      Kram L

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *