Kläder, kläder och åter kläder!

Lilian Arturén, entreprenör och designer

Då var det dags för mig att avrunda min gästbloggsejour. Så kul att ha fått äran att skriva här en period. Det gav definitivt mersmak!

De senaste 3 dagarna har jag haft fullt upp med en pop-up butik i Göteborg. Sista dagen var igår – söndag. Det handlar om att bli av med överskott av kläder, kläder och åter kläder. Vi är några olika varumärken som hjälps åt att sälja. De allra flesta varumärken eller företag som producerar eller säljer kläder som köpts in vid något tillfälle, har samma dilemma. För mycket kläder som man måste bli av med på något sätt – så det finns ett stort behov av möjligheter till utförsäljningar.

Det stora problemet med modebranschen är att det produceras och konsumeras på tok för mycket kläder. Att diskutera ekologiskt eller hållbart mode blir bara löjligt om man inte börjar i rätt ände, dvs diskuterar hur vi konsumerar.
Det låter motsägelsefullt av mig att säga detta, eftersom jag själv är en del av karusellen. Men ju längre jag jobbat med mode och ju äldre jag blir, desto mindre intressant blir det med mycket och billigt. En av Milooks värderingar är just att göra smarta val, och i det fallet försöker jag leva som jag lär. Jag säger inte att jag har alla svar eller lösningar på problemet. Men att försöka komma ifrån alltför låga priser och ”nya kläder varje vecka” är i alla fall mitt bidrag.

Min önskan för framtiden är att vi alla blir bättre på att köpa bra kvalité, mera sällan och ta hand om våra kläder genom att inte tvätta sönder dem. Den största miljöboven när det gäller kläder är just överkonsumtionen. Sen stoppar vi kläderna i tvättmaskinen efter några timmars användning pga en hysterisk bacillskräck som vi har i det här landet. Har i alla fall hört att det är ett typiskt svenskt fenomen.

Jag hade en intressant samtal med en väninna för ett tag sedan som satt sig på skolbänken igen efter att ha fyllt 50 (på tal om det här med ålder från ett av mina tidigare blogginlägg).
Hon höll på med en uppsats om just det här med miljöförstöring och tipsade då om TV-serien ”Storuman forever” där man försöker få folk att ändra sitt konsumtionsbeteende utan att för den skull göra avkall på sina bekvämligheter. Så bra!! Mycket av det vi gör, är bara av slentrian och ovana, så det är dags att försöka tänka om, om inte annat så för våra barns skull.

Förövrigt så vaknade jag igår upp till den första vårdagen för i år – jag har nog aldrig längtat så mycket efter våren som just i år! Vintern har ju hållit på i en lååååång evighet i år, och det känns som att mörkret varit konstant. Så trots att jag kommer att spendera dagen i en lagerlokal, så känns det ändå helt OK när man kan sticka ut näsan genom dörren och lukta på våren.

Önskar er alla en härlig vecka!

Kram
/Lilian

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *