Engagemang som drivkraft för förändring

Lovisa Fältskog Johansson, Yrkesdörren 

 

Jag inleder med att citera ur samtidsanalytikern Per Grankvists bok, Engagemang:
”Allt framgångsrikt engagemang för att förändra något har skett organiserat. Från de allra första arbetarprotesterna mot dåliga arbetsförhållanden i industrialismens gryning för tvåhundra år sedan till nutida konsumentprotester mot företag som avslöjats tumma på arbetsförhållandena i sina leverantörskedjor, finner man en röd tråd: det är när människor går samman som de kan påverka något.”

Mitt egna engagemang grundar sig alltid i att jag blir berörd. Så berörd att jag inte kan hålla tårarna tillbaka, att ilskan börjar gro, att jag får svårt att koncentrera mig på något annat än det som just slukat mig och etsat sig fast i mitt hjärta och min hjärna. Det har exempelvis resulterat i att jag idag är volontär på självmordslinjen Mind, som arbetar för psykisk hälsa och stödjer människor i kris. Mitt stora intresse för inkludering har dessutom gjort att jag valt att arbeta heltid med integrationsfrågan.

Vi vet att väldigt många blev djupt berörda av bilden på den syriska lilla pojken Alan Kurdi som drunknade i Medelhavet, tre år gammal. Det blev startskottet för en folkrörelse av engagerade medborgare som ville bidra till att människor på flykt skulle få en fristad här i Sverige. Sveriges medborgare gjorde en heroisk insats genom att vända sig till olika organisationer för att hjälpa till med tid, pengar, mat, kläder och massor av andra saker. Utan de organiserade verksamheter som redan fanns; Röda korset, Amnesty m.fl. och de nätverk som bildades genom Facebookgrupper hade inte genomslaget blivit lika stort och välfungerande som det blev.

Så, när man vill engagera sig är det bra att veta vart man skall vända sig och därför ska du få några riktigt vassa konkreta förslag. Samtliga bygger på möten mellan nya svenskar och etablerade svenskar, för att bredda nätverk, träna svenska, få kulturutbyte och skapa ömsesidig förståelse för varandras likheter och olikheter.

Under projektet ÖppnaDörren hittar du fyra utmärkta, enkla och helt kostnadsfria alternativ där du kan vara med och bidra till ett öppnare Sverige, se här:

Invitationsdepartementet verkar för nya middagssällskap och minnesvärda måltider genom att matcha ihop etablerade och nya svenskar för att äta middag tillsammans.
www.invitationsdepartementet.se

Svenska med Baby skapar nya möten mellan barn och föräldrar från olika bostadsområden – med ursprung från hela världen. Tillsammans bryter de segregationen, bygger nya broar och tränar svenska. Med samtal, joller och skratt som metod.
www.svenskamedbaby.se

Kompis Sverige matchar ihop etablerade och nya svenskar för att kompisrelationer ger ett ömsesidigt utbyte som vidgar perspektiv, minskar språkbarriärer och bryter fördomar. Kompisparen lovar att umgås i minst sex månader, men förhoppningen är att skapa varaktiga vänskapsrelationer.
www.kompissverige.se

Yrkesdörren matchar nya och etablerade svenskar för att mötas och prata om jobb samt öppna dörrar till varandras professionella nätverk.
www.yrkesdorren.se

Vi på ÖppnaDörren hoppas att du ska hitta något som passar dig så att vi får glädjen att mötas i våra verksamheter. Öppna dörren du med – vi lovar att det kommer vara givande på många sätt!

Lovisa Fältskog Johansson,
projektledare inom ÖppnaDörren

Axfoundation är inkubator för initiativet ”ÖppnaDörren” med syftet att skapa förutsättningar för förändring mot ett mer hållbart samhälle. ÖppnaDörren har som mål att facilitera 25000 möten mellan nya och etablerade svenskar under 2017 i hela landet. Vi tror att möten människor emellan är nyckeln till ömsesidig förståelse och minskad segregation. På www.oppnadorren.se kan du anmäla dig till något av initiativen: Yrkesdörren, Invitationsdepartementet, Kompis Sverige och Svenska med baby.

 

2 kommentarer

  1. Hej,
    Fina ord som värmer. Har själv prövat yrkesdörren och kan varmt rekommendera den modellen. Min kollega Kaj gjorde likadant och nu arbetar Ivan Boban hos oss på Thalamus.
    Det finns bara vinster med detta.

    Mvh Christer Johansson (Thalamus )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *