Fem röda rosor…

Pernilla Håkansdotter Olsson
Pernilla Håkansdotter Olsson

 

Jag tror pengarna bränner i hans ficka. För det gör alla oärligt förtjänade pengar. Börsen är tung och klumpen i magen, ja den kommer han få bära tills den dag han själv dör. Inte nog med det, hjärtat är fullt av lögner, förtal och… Ja jag tror sorg. För vem vill vara den människa som sviker bedrar och ljuger? Han har slutit ett avtal och planen är klar, soldaterna är informerade och tecknet är utvalt… En kyss… Hans handling får konsekvenser som ekar än idag. Igår kväll dukades altaret av, ljusen släktes, blommor ställdes bort, musiken tystnade. Det är dramatisk, stenen är i rullning. Det är sorgligt. Precis som det är varje gång det sker, vem det än händer. När våra val och handlingar får oanade konsekvenser får andra människor. Judas Isakroit hette han då, vilket namn bär dessa människor idag?

Han var inte unik på något sätt. Han var en av de närmaste vännerna till Jesus. Säkert en schysst kille som ville det goda. Han gavs ju bra förutsättningar eller hur? Fick ett sammanhang, fick arbetsuppgifter som säkert var meningsfulla, han fick handledning, vidareutbildning, förmåner… Ja allt det vi tycker borde skapa en bra grund för en fortsatt karriär. Men mörkret lurar och växer. Det räcker inte det som han blivit erbjuden, han vill ha mer. Idagens mått mätt så erbjuds han cirka 100 000 kronor för sveket. Och han gör det. Hur dramat fortsätter jag det vet vi men idag är det långfredag så vi stannar där.

Skulle det kunna vara någon av oss? Jag tycker vi möter dessa Judas ständigt idag. Människor som trots allt det goda, väljer det onda. Det i allt från det stora världsomspännande till det lilla, i relationen till dom vi säger oss älska. Världen är bisarr på många sätt om vi tar ett steg upp eller ut och betraktar ur ett större perspektiv. Bomber briserar, gränser stängs, folk skjuts ihjäl, nästan 800 miljoner människor har varken mat eller vatten för att klara sig och så vidare. Och om vi går så nära som till oss själva så visst är det så att även vi gör annat än det som är rätt. Visst sviker väl vi, bedrar, förtalar och ljuger? Skulle du kunna göra samma svek, hur mycket skulle det vara värt? Kanske en stund i strålkastarljuset, en extra förmån, “nya” vänner… Det är bara vi själva som kan svara på den frågan. Inte många går helt fria… Visst är det långfredag? Något vi kan känna igen oss i. Det handlar inte bara om då och där, utan vi kan byta ut oss själva i dessa personligheter och då handlar det ju om nu och här!

Långfredagen handlar om det som vi själva bär i våra liv. Det som gör oberört ont och på något sätt förändrar eller har förändrat oss som människor. Utsatthet, förlust, ensamhet, utnyttjande, död, smärta… Ja allt som vi lägger i vår ryggsäck och får bära med oss i större eller mindre form genom livet. Där är vi alla lika, oavsett religion, politisk ståndpunkt eller härkomst. Livet kommer emot oss med allt det innebär. Ingen skillnad…

Jag vet inte hur din dag kommer att se ut. Jag ska ha tre långfredagsgudstjänster. Stilla musik, endast röda rosor på altaret, en törnekrona, inget mer. Det är påsk… glad, ja det får vi lägga till på söndag då livet kommer åter…

Bless…

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *