If You Dig It, Gig It!

Per Frykman

Möjligheterna att skapa det professionella liv du vill ha har aldrig varit större. Digitaliseringen har gjort att vi kan jobba var vi vill, när vi vill och med vem vi vill och vi har alla tillgång till en global marknad. Fler och fler väljer tillfälliga ”gig” snarare än anställningar.
Gig:arna har världen som sin spelplan och förändrar arbetslivet.

I boken If You Dig It – GIG IT. har jag och Kristina Närman samlat 120 idéer och möjligheter för framtidens professionella liv.

if you dig it gig it (002)

Här följer några:

Reputation & Trust – globala möjligheter
Gig-ekonomin bygger på nya framgångsfaktorer. Vi ser ett annorlunda arbetssätt växa fram där vi kan kombinera livskvalitet med ett fokuserat arbete och där vi kan arbeta från attraktiva platser istället för traditionella kontor. En global marknad växer fram där ditt nästa genombrott kan komma var som helst i världen. Vårt reputation kommer att vara inkörsporten och vi bygger förtroende genom att leva upp till det. Den egna kunskapen om dessa nyckelfaktorer blir avgörande och “reputation capital” blir hörnstenen i ekonomin.

Glöm balans – tänk integration
Gig-ekonomin ger unika möjligheter att jobba på ett sätt som passar dig. Du kan välja var, när, hur och med vem du vill jobba. Ofta problematiserar vi denna ständiga tillgänglighet och trycker på vikten av balans mellan arbete och fritid. Tid för återhämtning och vila är givetvis viktigt, men ibland verkar jakten på balans snarare bidra till stress. Kanske är det inte balans vi ska jaga utan snarare fokusera på hur vi kan integrera arbete och fritid? Som gig:are har du en unik möjlighet att skapa en tillvaro där du älskar det du gör och kan jobba på ett sätt som tillåter dig att prestera på topp över tid.

Bli nörd
Vi lever i en tid av exponentiell förändring med en snabb halveringstid av vår kunskap. Utan en genuin nyfikenhet och en passion för sitt område kommer den främste experten att stagnera med gårdagens svar. En viktig del i gig-ekonomin blir att omfamna en nisch och bli den synlige experten och nörden – den som alla lyssnar till, litar på och anlitar. Det är den genuina glädjen att bli riktigt, riktigt bra och inte nöja sig med mindre.

Du, en betaversion
Idag finns varken finns tid eller utrymme att skapa perfekta strategier eller planer som sedan ska omsättas i handling. Istället behöver vi omfamna det faktum att strategi och planering idag ÄR handling. Det handlar om att börja, även om du inte är redo, och sen iterera och utveckla allteftersom. I teknikvärlden har man länge insett detta och släpper betaversioner; versioner som inte är perfekta utan innehåller en och annan bugg men som hela tiden uppdateras och förfinas. Tänk om vi skulle se oss själva som betaversioner? Ja, vi har alla buggar. Tricket är att bestämma vilka du kan leva med och vilka du vill utveckla till nästa betaversion.

Förväntningarna styr
I gig-ekonomin behövs ett nytt mindset med fokus på de förväntningar som du skapar. Ditt reputation skapar och styr förväntningarna kring vad du kan åstadkomma och hur du gör det. Kan något vara viktigare? Det är anledningen till varför du blir anlitad i intressanta projekt och uppdrag i Sverige eller globalt. Vi går från fokus på historiska fakta till potential inför framtiden.

Vinnare är de med crazy missions
Framgångsrika företag byggs inte ”bottom up” utan ”purpose up”. Idag lockas vi av företag med ett högre syfte. Och ju galnare mission, desto mer attraktivt. Detsamma gäller dig – vilket är ditt crazy mission? Ju galnare, desto mer attraktivt att hänga med på din resa.

If You Dig It, GIG IT.
Nyfiken på fler av gig-ekonomins möjligheter? Du kan läsa mer och beställa boken på www.ifyoudigitgigit.com. I boken finns också intervjuer med spännande entreprenörer som sett dessa möjligheter.

IMG_0314 (002)
Kristina Närman och Per Frykman

Våra reputation taglines:

Kristina Närman: ”Kristina is an inspiring trendsetter and charismatic entrepreneur who creates arenas for cutting edge perspectives and action.”

Per Frykman: ”Considered a pioneer in his field, Per takes your professional reputation to a new dimension and challenges you to stand out as unique”

 

Profilbild

Per Frykman,
Reputation Adviser

Your Professional Reputation YPR AB

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *