Dr Mukweges dröm

Läkarmissionen

 

Dr Denis Mukwege har en dröm om att Panzisjukhuset ska få vara ett sjukhus dit gravida kvinnor kommer för att föda barn och få hjälp med familjeplanering. Som det ser ut idag är det alltför många som inte har råd. 7 kvinnor på 1000 dör i samband med en graviditet, ofta som en direkt konsekvens av att de flesta inte har möjlighet att besöka mödravården och följa hur graviditeten utvecklar sig.
När det sedan blir dags för förlossning har de inte råd att föda på sjukhus och en hemmafödsel innebär stora risker.

– Om det tillstöter komplikationer är det ofta för sent när de väl kommer in till sjukhuset, och då kan vi inte hjälpa dem.

Dr Denis Mukwege är noga med att poängtera att tiden efter förlossningen också är avgörande. Att det är viktigt att modern och barnet får skapa ett band i lugn och ro, och framför allt att kvinnan får stöd och hjälp med familjeplanering. Att hon själv måste få bestämma om och när och hur många barn hon vill ha.

Dr Denis Mukwege 2015. Fotograf: Håkan Flank

 

Dr Mukwege är full av beundran inför Kongos kvinnor. Han menar att utan dem finns det ingen framtid.

– Kvinnor lever inte bara för sig själva, utan även för sina barn, familj och för samhället. Och när man ser Kongos kvinnor förstår man att de är väldigt starka trots att de genomgått fruktansvärda situationer. Det är för att de inte lever endast för sig själva. Det är anledningen till att jag är övertygad om att Kongo inte kan byggas upp utan kvinnor.

 

 

/Emelie Gunnarsson, praktikant/kommunikatör Läkarmissionen

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *