Acceptans till det som är – julefrid – inre frid

Natalia Sami Pšajd,
entreprenör, inspiratör och coach

 

Acceptans är ett ord som jag blir allt mer förtjust i och som ger mig energi och möjlighet att se lösningar i det som sker i vardagen.

När jag väljer att ta med ordet acceptans i möten med människor, händelser och det som vi inte alltid kan påverka själva kan man kanske tänka att det är en undanflykt. En undanflykt som skulle kunna resultera i att jag tappar drivet och energin för att faktiskt göra skillnad eller fortsätta att vilja påverka tillvaron.

Min upplevelse är tvärtemot. Genom att jag kan möta sådant som sker runtomkring i större medvetenhet och acceptans kan jag omvandla den energin jag tidigare lagt på att irritera mig eller känna frustration över små och stora händelser eller tankar. När jag omvandlar den energin blir det snarare ett starkare driv till att uppnå det jag vill eller till att glädjas åt det jag är i och det jag ser för stunden. En glädje i nuet och möjlighet att faktiskt se vad som finns runtomkring mig.

Så varför väljer jag att skriva om det nu?

 

Jo, julen tillhör en tid när familjer samlas, nya konstellationer möts och vi alla vill uppnå julefrid på bästa sätt. Utmaningen blir ofta slitningar då kraven och längtan på den perfekta julen är olika.

Ni kanske känner igen er i kaoset kring julbordet, om allt är perfekt tillagat efter allas förväntan om rätt sill är inhandlad om julskinkan har lagom mycket fett och är griljerad på rätt sätt! Rätt efter vem sätt? Då har jag bara valt att väldigt kort ta upp en händelse kring jul, väljer vi sedan att addera till allt annat så kan listan göras lång.

Nåväl det jag vill uppmuntra till är att vara nyfikna kring allt det som triggas och händer, det vi utmanas i helt enkelt. Det kan låta så lätt, men faktum är att det är ganska lätt. Vi har ett val i alla upplevelser, där vi väljer hur vi möter situationen och hur vi lyssnar på oss själva, våra tankar eller möter individerna runtomkring oss. Varför jag väljer att uttrycka mig att människorna (vår familj) är individer är för att även påminna oss själva om att alla har en egen tanke, en egen längtan, en egen vilja som vi alla kan möta i respekt så länge vi väljer att stå i acceptans med att vi är alla olika, små som stora.

Så provsmaka ordet acceptans och reflektera över vad det innebär för dig?

Njut av en härlig fredagskväll och tack för att du lyssnar! <3

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *