Vad är ordkrig? Håll rent i ditt eget hjärnkontor!

Marianne Scheja, skådespelare, manusförfattare och coach

 

Vita huset gör sig redo för riksrätt när ordkriget om Trumps och rysslands-utredningen trappas upp. Ordkrig verkar vara det nya favoritordet i media. Ordkrig eller polemik, bubblar upp lite här och var runt om i världen just nu.  1000-tals personer protesterar idag mot Putin. Tiotusentals demonstrerar samtidigt mot Macrons marknadsreformer. Vi har haft ordkrig mellan Kina och USA, mellan USA och Nordkorea, mellan Iran och USA, i FNs säkerhetsråd efter syrgas attacken i Syrien. Hellre ord än vapen!

I Sverige verkar ett fullt inbördes-ordkrig ha blommat ut. Svenska Akademien fortsätter smutskasta varandra och fyller spalter i svensk dagspress medan flera nationella och internationella tyckare skrattar åt och ifrågasätter hela Nobelprisets existens. Likadant inom Transportstyrelsen och Karolinska Sjukhuset och Karolinska Institutet. Ibland är ordkrig kanske verkligen uppfriskande och kan leda till en upprensning av organisationer som gått i stå eller döljer korruption och trakasserier.

Födelsedagsblommorna värmer!

Ett ordkrig som #metoo med efterföljande långt släp av hashtaggar som skildrar ärrade livsöden. Äntligen kläs fula handlingar, rädslor och smärta i ord och uppdagas globalt via nätet. De är kanske först provocerande men långsiktigt härligt befriande. Bättre sent än aldrig men tänk om polemiken som följer obehagliga sanningar alltid kunde stanna vid just ordkrig! Att sanning kunde avtäckas och rannsakas med ord istället för uppdämt hat och våld. Ännu bättre om vi alltid tog upp åsikter och irrdåd direkt istället för att de ligger och växer med tid och leder till ännu större skandaler.

Är det nu verkligen den globala demokratiska våren? Jag väljer att tro det. Jag har även en egen liten vårstädning i mitt hjärnkontor. Tar fram smutsiga dömande tankar i minneskorgen och sorterar vad som är sant, vad som är historia och vad som är ren fantasi. Alla tankar som är dömande och väcker obehag parkerar jag, om jag inte kan göra något åt situationen just nu.  Tankar på handlingar som faktiskt är andras ansvar, lägger jag i papperskorgen. Så, nu är det fritt och rent och jag kan njuta av våren.

Det är med bultande öra och feberyra jag har hållit kurser i kommunikation och konfliktlösning och haft KBT och parterapi några dagar i rad, men nu har penicillinet börjat verka och jag njuter av ett vårstädat och vackert Stockholm med min gamla bästis Karin. Vi njuter av sol och glittrande vatten på Ångbåtsbryggan vid Strandvägen och vänder och vrider på tankar om våra liv. Vi fortsätter vårstädningen i hjärnkontoret och fångar de sista mossiga gamla dammråttorna som kan gömma sig sedan barndomen.

Låt oss hålla oss till samtal och i värsta fall ordkrig och stoppa onda tankar innan de ens blir hat som skrivs eller sägs eller kanoniseras. Bra om vi kan leva med ordkrigen men bäst av allt bara njuta av vänskapen och kärleken.

Trevlig helg!

/ Marianne

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *