Att växa inuti och lyfta varandra!

Marianne Scheja, skådespelare, manusförfattare och coach

 

När en Trumpen amerikan trotsar Iran och gränsen till världskrig hotfullt målas upp som hårfin i media, gäller det att tro på människan och vara sin egen lyckas smed. Vi fylls dagligen med så många dystopier och skräcksenarior tillsammans med orimliga prestationskrav att den psykiska hälsan vacklar hos allt fler. Nya diagnoser får uppfinnas i takt med att nya mediciner florerar på den blomstrande pillermarknaden. Vad är hönan och vad är ägget?

Hela samhället är ju skevt när folk föder barn som en person ska ta hand om i några månader – istället för en hel flock med mor och farföräldrar och syskon hjälps åt. Sedan knuffas de små ut och in i en flock med trettio andra små två-åringar på dagis med några få vuxna, istället för att hela familjen finns runt ikring. Föräldrar skiljer sig, får nya barnkullar och bonusfamiljen är inte alltid en bonus utan kan helt enkelt bli förvirrande och otrygg.

Min uppväxt vid havet på Skrea Strand i Falkenberg, där jag alltid känner mig fri.

När vi dessutom ska fara världen runt och halva världen kommer hit och dessutom förhålla oss till allt vi ser som händer runt om i världen, är det inte konstigt att vi skräms upp eller ger upp eller bränns ut mentalt. Baksidan av individualismen, materialismen och elitistiska ambitioner om fullkomlighet och idéer om olika rättigheter snarare än skyldigheter kan leda till det vi skyr mest, tomrummet – känslan av ensamhet. Många lever själva. Närmare 4 av tio hushåll i Sverige är ensamhushåll, enligt SCB 2016.

Jag hade turen att ha två kärleksfulla förebilder som älskade varandra högt in till döden 2017 och en underbar syster Lise som jag står väldigt nära.

Det finns många sätt att förklara den redovisade ökningen av psykisk ohälsa. Mycket är helt enkelt arv som också påverkas långsiktigt av miljön men en stor anledning ser jag i terapirummet. Många saknar förmåga att hantera obehagliga känslor och verktyg för att lösa konflikt. Det blir helt enkelt obekvämt att förstå och acceptera både eget andras obehag när man tror att allt ska vara toppen. Detta och att vi blir bättre på att våga prata om psykiska problem kan ju också leda till fler diagnoser. Jag utbildar även chefer och arbetsgrupper runt om i landet i bemötande och konflikthantering. Bristen på dessa kunskaper är största anledningen till separation. Vi är så konflikträdda i Sverige att vi inte ens vågar gå in i konflikt, för att vi saknar verktyg. Kan vi inte lösa konflikter och lägga dem bakom oss, bär vi runt på dem och på sikt växer de och det kan bli riktigt tungt.Därför skriver jag nu en bok om konfliktlösning i sig själv och med andra utifrån min metod 4L – att Lugna sig, Lyssna, Lyfta och Lämna budskap.

Att sätta ord på sina tankar, känslor och behov regelbundet gör att vi blir tydliga för oss själva och andra. Vi står upp för oss själva och växer inuti. Precis som våren låter oss njuta av allt grönt och blommigt, är det ju viktigt att odla de tankar som kan få oss att blomma ut och sprida värme och kärlek inom oss själva. Det kan ju vara extra svårt att låta bli att fokusera på sina egna skönhetsfel när solljuset avslöjar varje liten rynka eller grop i huden som är blek och lite skör. Likadant att släppa tankar på krig som ännu inte utbrutit, om vi inte kan förhindra det. Men om vi vattnar det goda inom oss och kan lyfta upp oss själva, så kan vi bättre lyssna på andra och lättare få både respekt och närhet.

Stunderna av närhet i mötet med andra är ju det som mest berikar oss. Idag satt jag med min älskade dotter Rebecca i solen och åt en lång lunch. Varje tillfälle med henne är som att fyllas med rikedom och små porlande och kloka skatter som ständigt bubblar ur hennes vackra mun och fyller mig med liv. Häromdagen förgyllde min älskade son mitt universum vid en annan lunch och ekot av min inre moraliska kamp att hålla mig varm och stark genom åren, klingar nu vidare genom dem. Jag ser hur de aktivt väljer att rannsaka och välja bort tankar som bryter ner dem och istället fokuserar på det som lyfter dem. Jag har alltid försökt låta mig själv vara fri att vara jag och låtit dem vara fria att vara sig själva. Det har varit min devis för att växa inuti.

Min älskade make Lars som är klok stark och rolig och låter mig vara mitt unika jag. Foto Karin Rydell Hvid

Hoppas du som läser detta också är fri att vara hela ditt härligaste jag!

Psykisk hälsa önskar jag dig. Det är min vision.

/ Marianne

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *