När får man bryta mot lagen?

Fredrik Ruuda profilbild
Fredrik Ruuda

Ok, jag erkänner. Jag har kört för fort, gått mot röd gubbe på övergångsstället och kört trimmad moped när jag var 15 år. Med andra ord; Lagbrott.

Finns det tillfällen då det är tillåtet att bryta mot lagar? Ja, det gör det. Vid fara för liv får man till exempel krossa en ruta på en skola för att kunna evakuera ett instängt barn. Att krossa en ruta på en skola vid ett annat tillfälle är förmodligen att definiera som skadegörelse.

Varför har vi lagar och regler? Troligtvis är det förutsättningen för att vi ska kunna leva tillsammans utan att det ständigt leder till osämja. Hur hade samhället fungerat om vi inte haft lagar som hjälpte oss med exempelvis konsumetskydd, egendom och personlig integritet? Jag tror att det hade varit smått omöjligt att hantera en situation där inga lagar finns. Tänk er att spela schack när inga gemensamma regler finns och din motspelare plötsligt ropar ”Fore!”, samtidigt som denne kastar ut din drottning genom fönstret.

Men, när är det ok att bryta mot lagen? Är det ok över huvud taget?
Jag är övertygad om att det inte är ok att bryta mot lagen, men lik förbaskat så kommer jag på mig själv med att då och då gå mot röd gubbe vid övergångsstället. Jag försöker förklara det med att ”Det kom ingen bil. Dumt att vänta på grön gubbe”. Men var går gränsen?
Är det tillåtet att hota någon? Nej, men i idrotten är hot och misshandel uppenbarligen accepterat som beteende. Titta på en elitmatch i hockey till exempel, där hot om våld passerar utan åtgärd och slagsmål ger två minuters vätskepaus med personlig service. Jag undrar hur det hade sett ut om jag hade bemött en annan person under mitt arbete med hot om stryk och förolämpningar, och sedan ett par slag i ansiktet. Nej, tack och lov för lagar. Men uppenbarligen gäller de inte över allt…

I Sverige är det vi medborgare som är skyldiga att skaffa oss kunskap kring vilka lagar som gäller. Det fungerar inte att påstå att ”Det hade jag ingen aning om!” när du blir påkommen med att bryta mot lagen. Med andra ord så kan det vara dags att investera i en lagbok, eller åtminstone läsa lagen på nätet, kring det som du har intresse av i vardagen.
Husägare?! Grattis. Det finns en hel del intressant att läsa. Djurägare?! Grattis. Börja läsa!

Och med det boktipset önskar jag en trevlig dag!

lagboken_sz4a9c3b

 

Kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *