Man finns

Fredrik Ruuda profilbild
Fredrik Ruuda

Internationella mansdagen infaller den 19 november, sedan 1992. Dagen avser att fokusera på pojkars och mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer samt lyfta fram positiva manliga förebilder.

Nej, alla män är inte arga, mordiska, sexistiska, idrottsälskande neanderthalare. Det är en ovärdig jämförelse i dagens samhälle. Att kollektivt bestraffa en grupp på grund av kön känns väldigt fjärran min syn på ett jämställt feministiskt samhälle. Det är mycket bättre att lyfta fram de förebilder som vi ser är viktiga för att skapa en positiv manlig målbild. Det finns säkerligen en hel del män i er närhet som ni ser bidrar till ett bra samhälle, och det är dessa vi ska lyfta fram samtidigt som vi ser problemen i dagens värld.

Det finns fortfarande väldigt många pojkar och män i världen som har ett omänskligt liv. De utsätts för våldtäkter, tvångsrekrytering som barnsoldater, avrättningar på grund av homosexualitet och mycket mer. Detta är ingen jämförelse med de utsatta kvinnor som upplever detsamma utan är ett sätt att lyfta frågan.

Prata med era barn om att även pojkar och män får gråta. Det är helt naturligt att känna sorg när något drabbar. Det är även helt naturligt att dela glädje och sorg med de som är nära.
Prata även med pojkar och män omkring er kring vad manlighet är. Är det manligt att bita ihop, inte visa känslor och ständigt tävla? Nej, det är förbannat vansinne. Ta även bort glorifieringen av organiserad brottslighet, våldsbejakande supportergäng och våldsanvändning. Det inget positivt kring huliganism, mobbing och ungdomar med vapen.

Våga tala positivt om de män vi vill se i vårt samhälle. Våga hylla de män som förtjänar att hyllas!

 

Fakta kring Internationella mansdagen
Dagen stödjs bland annat av UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) och under 2009 ratificerades följande huvudsakliga mål att beakta under internationella mansdagen:

  • Att främja positiva manliga förebilder, inte bara filmstjärnor och idrottsmän, utan även vanliga män som lever anständiga och hederliga liv.
  • Att fira männens positiva bidrag till samhället, gemenskap, familj, äktenskap, barnomsorg och för miljön.
  • Fokus på mäns hälsa och välbefinnande, socialt, emotionellt, fysiskt och andligt.
  • Att belysa diskriminering mot män i socialomsorg, sociala attityder och förväntningar samt lag och rätt.
  • Att förbättra relationen mellan könen och främja jämställdhet.
  • Att skapa en säkrare, bättre värld, där människor kan vara trygga och växa för att nå sin fulla potential.

 

Inlägg nr 5

 

Kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *