Är Du felfri?

Fredrik Ruuda profilbild
Fredrik Ruuda

Den perfekte medborgaren kan sluta läsa här och fortsätta med sin moraliska kritik till politiker. Vi övriga bör nog läsa färdigt och ta oss en funderare.

Hur hamnade vi här? Inget annat område i universum har de krav på felfria individer som nu plötsligt ställs på våra representanter inom det demokratiska politiska systemet.
Vem är den folkvalde? Jag vill tro att det är medborgare som kan företräda den vilja som det politiska partiet står för. En vilja som uppkommit genom en dialog mellan medborgare som delar samma grundsyn. Bland dessa medborgare väljs några ut för uppgiften att föra frågan vidare i distrikt, kommuner, landsting, riksdag och det europeiska parlamentet. Dessa några är liksom oss övriga också människor, med allt vad detta innebär. Så låt oss då fundera på om det verkligen är så att vi kan kräva att dessa representanter är felfria.

Jo, det är fullt rimligt att ställa krav på människor. Att kassörer inte stjäl pengar de förvaltar, att sekreterare inte skriver något eget påhitt i protokoll eller att domare skall vara opartiska torde vara fullt rimliga krav som ställs på de personer som innehar ämbetet. Är det däremot intressant att ställa kravet att individen inte får ha gjort något fel tidigare i sitt liv? Och vad är egentligen ”fel” i medborgarnas ögon?

Jag kommer inte att ge svar på vad som är rätt eller fel för alla medborgare, det går inte att avgöra. Däremot vill jag påstå att det just nu är orimliga krav som ställs på våra politiker, särskilt från deras politiska motståndare och deras supporters. Är det avgörande för en politikers förmåga att lösa sina uppgifter för att; personen provsmakat lösgodis i en butik, målat sin båt med en otillåten färg, inte betalt tv-licens, betalt privata varor med organisationens betalkort, redovisat felaktigt antal medlemmar för att erhålla mer föreningsbidrag, betalt barnvakten med svarta pengar, kört privat med tjänstebil, klippt i kvitton som lämnats till redovisning eller kissat på offentlig plats?
Tänk nu efter en gång till… Är det avgörande för en politikers förmåga?
Eller är det så att du tycker att vissa av dessa saker beror på något förmildrande och mänskligt, exempelvis sjukdom eller bara ren och skär tanklöshet i ögonblicket?

Se till att engagera er i ert parti och välj de personer ni tror har den bästa förmågan att företräda er. Respektera att de andra partierna har valt sina företrädare, med de fel och brister de nu har. Att hacka på sina politiska motståndare på det personliga planet är ovärdigt den politiska debatten. Det är hur de offentliga rollerna sköts som är av intresse, inte av vem. Missköts rollen så är det en helt annan fråga.

Är det kul att skämta om politiker? Gör då det med stil, inte hat och mobbing.

 

snattsministern-505x378

 

 

4 kommentarer

  1. Jag håller med om att alla människor, även politiker, har fel och brister, ingen är perfekt. Men jag anser ändå att de som är folkvalda att styra landet, som fått det förtroendet och den makten, har större krav på sig att faktiskt efterleva de lagar och regler de ytterst är de som kan förändra! De står inte över lagen! Enstaka misstag är en sak, men om misstagen blir en vana är de ute på en farlig väg. Och medvetet fiffel är oacceptabelt!

  2. Nej, det är inte avgörande för en politikers förmåga. Men en politiker ska föregå med gott exempel och kunna svara på varför man ev gjort “fel” i sitt tidigare liv. Väljer man att bli politiker, en företrädare, en representant för något måste man förstå att man också kommer att bli granskad. Det är när politiker stoppar huvudet i sanden som det blir pinsamt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *