Våga samtala med barnen

Linda Sundberg
Linda Sundberg

Tänk vad hösten har gått fort och att vi nu gått in i adventstider.

Just nu funderar jag mycket på en viktig undersökning som jag läste för en tid sedan. Undersökningen handlar om hur tonåringar med hjärtfel ser på sin uppväxt, sina föräldrarnas engagemang och olika sätt att hantera stora och små problem som kan uppstå i vardagen. Ett av de kloka och insiktsfulla råd som tonåringarna i reportaget ger oss föräldrar är att vi ska våga samtala med våra barn. Så självklart och enkelt på ett sätt, men så svårt att verkligen leva efter i en tillvaro fylld av stress och bekymmer. Kommunikation kommer från det latinska ordet communicaʹtio som betyder ömsesidigt utbyte, eller att göra gemensamt.
Många gånger kan det kännas jobbigt att verkligen stanna upp och samtala om svåra frågor. Men som ordet ursprungligen betyder så blir delad börda också halverad börda.

Nu när jul och ledighet är i antågande så tycker jag vi särskilt ska lyssna på ungdomarnas råd och ta tid för de viktiga samtalen, med våra barn, med varandra. Att ta tid tillsammans för att också kanske reflektera över året som gått. Vad har hänt under året? Har det varit ett glädjens år, utan för mycket sjukbesök eller blev det ett tungt år, med operation, många och kanske långa sjukhusvistelser eller vad det nu kan vara som tynger? Hur har vi hanterat de olika prövningarna?
Det vi har gemensamt i Hjärtebarnsförbundet är ju både tunga perioder, men också alla glädjeämnen med våra hjärtebarn och tonåringar. Det viktiga är, som tonåringarna uttrycker sig i undersökningen, att vi tar oss tid och pratar om det, berättar ärligt om hur man känner sig, delar tankar och rädslor, men också glädjeämnena som lyser genom i den ibland grå vardagen. Du kan stötta hjärtebarnsfonden och vår fina verksamhet genom att swisha en gåva till 9005877, märk inbetalningen med ADVENT.

Med dessa ord och tankar vill jag önska alla en fin 2:a adventshelg!

 

Hjärtliga hälsningar Linda

 

laughter-775062_640

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *