Vägen till ett aktivt självledarskap

Lili Öst
Lili Öst

Mina dagar är ofta späckade med coachningar. Genom att coacha andra, eller som jag brukar säga det, att jag jobbar som mental PT, gör att det skapas mycket självreflektion även i mig. Jag lär mig ständigt saker genom att hjälpa människor vilket gör att även jag växer. Jag är i ständig process och det är en värdefull resa. Förutom att växa genom dessa möten, gör jag också medvetna insatser dagligen i att jobba med mitt personliga växande och att hela tiden jobba på att förbättra mitt personliga ledarskap. Men så har det absolut inte alltid varit. Det kom för många år sedan nu i och med att jag blev medveten om att det bara är JAG som kan förändra ett ogillat läge i mitt liv… oavsett om det är någon annan som står som avsändare eller inte!

Många tror att bara vi slutar skolan, så upphör kravet på oss gällande förkovring – i alla fall gällande det personliga växandet. Ja, vissa har kanske gått ett antal utbildningar som jobbet “tvingat dem” att gå, men för övrigt så tror en stor del att det räcker med det “spontana lärande” som livet bjuder i olika fason och storlek när det kommer till att växa som människa. Jag tycker skolan visar rätt tydligt trenden för hur fort vi förväntas klara av att lära oss ny kunskap. Ett år per klass. Det finns vissa ungar som fått gå om en eller flera klasser för att de varit frånvarande på ett eller annat sätt, men normen är ändå – ett år per klass. Sedan ska man lärt sig så pass mycket av det som krävs för att man ska kunna avancera till nästa klass.

Gällande det personliga växandet, den personliga utvecklingen, självbilden, självförtroendet, våra attityder, att hålla koll på vilken energi vi sänder, ha koll på hur vi kommunicerar, vårt tonfall när vi gör det, och ha koll på vikten av orden vi låter passera våra läppar. Där är det många som fortfarande “går i lågstadiet”, fast de passerat både 30-40-50-60 och 70 år….
Jag är lite fascinerad över det faktum att det fortfarande är väldigt få som insett vad de har att vinna på att växa som människor. Vad händer tror du, om du inte är helt nöjd med alla delar av ditt liv, verkar dra till dig samma skit i olika kostym, om och om igen, men inte gör något för att lära dig om vad det är DU sår som ger det du får att skörda. Ja det som händer är att du fortsätter att göra det, eftersom du inte lär dig något nytt – som kan ge något nytt… De flesta vill HA en förändring som jag inte ofta nog kan nämna – men inte lika många vill GÖRA den själva… och DET kära läsare – ger resultat…. Oönskade sådana!

board-776688_640

Många av mina klienter har fastnat i ett oönskat läge på ett eller annat sätt. Självklart är de inte medvetna om hur de fastnat, det är min uppgift att hjälpa dem att se. De flesta har inte haft någon aning om de saker som jag oftast visar för dem, som ligger till grund för varför de fastnat. Självklart är det olika från fall till fall, men det är 9,5 gånger av 10 så att det har med okunnighet om sitt eget tanke- och känslofokus, dålig självinsikt och okunnighet om sina starkaste präglingar att göra. Ofta kombinerat med ett obefintligt självledarskap. För att kunna leda sig själv, behöver man få insikt om VEM det är man ska leda. Ha en god genomarbetad tanke om HUR man vill vara, VEM man vill vara, VAD man tycker är viktigt, ha BRA KOLL på sina grundvärderingar (inte makens, fruns, barnens eller bästa väninnornas) och sist men inte minst VAD man vill få ut av livet och HUR man vill leva det! Stämmer inte den önskade bilden överens med den man är just nu, behöver man göra ett antal korrigeringar för att få bilderna att matcha. Och en sådan insats kräver medvetet utvecklingsarbete! Det är inget som bara kommer dyka upp av sig själv, utan det måste man själv ta ansvar för att skapa. Och kvalitén på arbetet – är i paritet med energin och tiden man lägger ned för att hitta det som hjälper en till insikt och tillväxt.
Jag vet inte hur många jag mött i livet som skyller på att de inte har tid att lägga tid på personlig utveckling. Inte har tid att läsa böcker i personlig utveckling, men gärna läser en deckare eller sju. Inte har tid att lyssna på alla dessa fantastiska föredrag, podcasts etc som finns att lyssna på GRATIS på nätet, fast de tillbringar en massa timmar i bilköer, på bussar och tåg. Jag har aldrig förstått hur man kan vara totalt ointresserad av att förädla sig själv, inte VILL utvecklas och växa som människa. För mig är det, det mest spännande och givande som finns. Jag säger inte att jag på något sätt har monopol på att veta vad som är rätt och fel, för självklart är vi olika, men det är så många som skulle kunna få ett så mycket bättre, gladare och mer harmoniskt liv om de tog ansvar för sitt självledarskap.

Så min fråga till dig idag är: Ligger DU i farozonen för att tillhöra den skara jag just nämnt? Vad gör du A-K-T-I-V-T för att förkovra dig i ditt personliga ledarskap – dagligen? Vad gör du i veckan, månaden, om året? Vad är din actionplan? Vad vill du dra till dig mer av? Är det något i ditt sätt att handla – tänka – känna hittills som kommer ge dig just det? Om ja – kanon!! Fortsätt med det du gör 🙂 Om inte – varför gör du inte allt i din makt för att kunna komma dit? Vad är det DU mest tycker att du har rätt att “skylla på” varför inte just DU kan GÖRA en förändring – som skulle kunna ge dig resultaten du önskar?

Värt att fundera över! Lycka till med att ta tag i och kicka in i ditt eget liv. Det är aldrig försent! Jo förresten, om du är död! Men då är det för sent för att göra något åt det…. har du verkligen tid att vänta?

 

With Love/Lili

 

Jag som gästbloggar på Maqt.se heter Lili Öst – jobbar som inspirationsföreläsare och som mental – PT, och leder förändringsprocesser ur ett – för många nytt perspektiv. Jag hjälper företag och privatpersoner att från en helt ny vinkel förstå varför vissa saker fungerar med lätthet och andra ofta, eller till och med alltid krånglar. Gör folk medvetna om den avgörande vikten av att ha sina tanke- och känslomönster under kontroll. Och att attityden är långt viktigare än någon tidigare kunnat ana! Läs mer på www.liliost.se Där kan du också komma i kontakt med mig om du vill boka mig för uppdrag, som privatperson eller för företaget.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *