I Rydöbruk fanns “inga” nykterister

Johnny Mostacero
Johnny Mostacero

Den 24 mars 1966 skulle jag, om allt gått enligt plan, blivit förlöst på ett sjukhus i Los Angeles. Istället kom jag till världen på Halmstad BB och trots att tanken var att jag och min mor en kort tid efter förlossningen skulle återvända till Los Angeles, så ville ödet annorlunda. En uppväxt i mångmiljonstaden L.A byttes mot en dito i ett litet brukssamhälle i Halland. Konsekvensen av detta val blev att det skulle ta 28 år innan jag fick kontakt med min biologiska pappa. Men det är en annan historia.

Trots att jag under min barndom kunde känna en stor saknad efter min pappa är jag ändå både glad och tacksam över att det var min barndoms Rydöbruk som formade mig till den jag är i dag. Rydöbruk var under min barndom en ort där alla kände alla och med skyhög social kontroll. Gjorde man något som inte var okej så var risken stor att det upptäcktes och konsekvensen kom som ett brev på posten. Orten var under hela 1900-talet ett eldorado av föreningar. Vad man än skulle göra så organiserades byborna i en förening. Enligt högst ovetenskapliga uppgifter sades det att Rydöbruk var världens förenings-tätaste ort per capita. Sanningshalten i det påståendet är svår att värdera, men massvis av föreningar fanns det.
En konsekvens av att växa upp i en liten bruksort var att det aldrig var fråga om man skulle dricka alkohol utan mer en fråga om när man skulle börja. Alkoholnormen på orten var stark och det beror nog till stor del på att det var just ett brukssamhälle. Alkoholdebuten skedde ofta runt 15.års ålder och många ungdomar rökte eller snusade redan på mellanstadiet. Vuxenvärldens reaktion på detta var inte särskilt högljudd utan mer en form av ett tyst medgivande. Normer och åldersgränser var tänjbara. En del elever hade ett intyg bestående av en handskriven lapp med målsmans namnteckning som gav fri lejd att röka på skolan. Runt sig samlades smygrökarna vars föräldrar inte var lika liberala i sin inställning till rökande 12-åringar. Samma sak var det med biografen på orten. 15-årsgränsen på filmer kunde omförhandlas och även här gällde lapp med målsmans underskrift. Vi barn på skolan blev endera skjutsade till skolan, gick eller cyklade. Alla utom en kille som var några år äldre än mig. När han gick i årskurs 5 körde han till skolan på en Honda 750. I årskurs 6 en röd Volvo kombi. Bilen parkerade han snyggt på lärarnas parkering.

Normer och hur de efterlevs är intressanta att belysa och prata om. Inte minst sociala normer som på wiki förklaras som följer: ”ett sociologiskt begrepp för intersubjektiva, allmänt delade, men många gånger underförstådda, regler och förväntningar på beteende som gäller inom en mindre social gemenskap eller i samhället i stort”.
De senaste 19 åren har jag arbetat för IOGT-NTO, Sveriges största nykterhetsorganisation. Bland annat som projektledare för VÅGA-programmet (ett drog och våldsförebyggande program för elever i årskurs 7) som importerades från USA. Men jag har också arbetat med alkoholpolitik och organisationsutveckling. Den 27 juni 2015 valdes jag vid IOGT-NTO:s kongress i Lund till förbundsordförande för IOGT-NTO. Ett heltidsarvoderat uppdrag som man väljs till med en mandatperiod på två år åt gången.

Mitt gästbloggande på maqt.se® kommer att handla om IOGT-NTO, om nykterhet och hur det är att ställa sig utanför en stark alkoholnorm. Men också om demokrati och solidaritet. Och vem vet, kanske också om livet i allmänhet, om att vara trebarnsfar och både morfar och farfar till tre härliga ungar.

Vi ses i bloggosfären!

 

Johnny Mostacero 10

 

4 kommentarer

  1. Oj, oj, oj, vad jag känner igen mig, som barn uppvuxen på landsbygden! Den sociala kontroll som både var positiv och negativ. Minns när jag, som tonåring, bestämde mig för att bli nykterist och fick sitta och argumentera med 50 åriga män varför jag valde den vägen. De skulle väl ha uppmuntrat mig istället för att påstå att jag ändå skulle börja supa när jag blev 18. De fick inte rätt i den frågan! /Janna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *