När helgdrickandet mötte vardagsmyset

Johnny Mostacero
Johnny Mostacero

I mina tidigare inlägg har jag försökt ge min bild av att växa upp i ett brukssamhälle och om hur normerna i samhället varit med och format mig till den jag är idag. Det betyder inte att jag fortfarande lever efter de normer som fanns och var starka då, utan det är mer rättvist att beskriva det som att vissa grundläggande normer har växt sig starkare medan andra har förändrats över tid. Jag tänkte börja med att ge några exempel på normer som var ok då men som inte skulle accepteras idag.
På 1970-talet var det inte ovanligt att föräldrar rökte. Även i bilen med barnen i baksätet, som dessutom satt obältade då det inte fanns lag på bilbälte och inte heller någon norm som sa att barnen skulle sitta fastspända. Om något barn klagade på att det var rökigt i bilen och vevade ner rutan för att få lite frisk luft fick barnen en åthutning. Det var nämligen nästintill livsfarligt att sitta i drag och det kunde ge både örsprång och nackspärr. De åkommorna var minsann inget att leka med.
Att röka i bilen eller köra omkring med obältade barn är idag otänkbart. Detta beror dels på lagstiftning men också att vi har andra normer kring till exempel rökning i bilar och i hemmet. Så normer kan förändras över tid, genom ökad kunskap eller genom lagstiftning.

Nu tänkte jag ta ett språng in i nutid och försöka ge min bild av hur alkoholnormen ser ut idag och huruvida det har skett några förändringar kring denna norm genom åren. Alkoholnormen kan beskrivas som den norm som säger att det i många sociala sammanhang förväntas att det ska drickas alkohol. Om någon ställer sig utanför den normen genom att välja alkoholfritt måste personen ofta, genom en direkt fråga eller underförstått, presentera en anledning till varför. Som ”nej tack jag kör bil”, ”jag är gravid” eller ”jag har haft alkoholproblem och har därför slutat att dricka alkohol”.

Normen och hur alkohol dricks har som mycket annat förändrats över tid. Från att under min uppväxt ha handlat om ett mer regelrätt supande under helger då det också var företrädelsevis var starksprit som konsumerades, har vi i dagens Sverige adderat ett mer kontinentalt drickande där vin och öl är det som dricks mest. Jag skriver adderat eftersom ”supandet” eller som det mer korrekt kallas, berusningsdrickandet, finns kvar men är fortfarande mer koncentrerat till helgerna.
Det kontinentala drickandet har också medfört att normen kring när det är socialt accepterat att dricka har förändrats. Under min uppväxt var den gemensamma och allmänt vedertagna normen att det stora flertalet drack alkohol på helgerna. På vardagarna skulle man gå till jobbet, vara där i tid och göra sin plikt. Idag är det ofta mer utspritt under veckorna och att unna sig ett glas vin till middagen eller till tv-myset efter en lång arbetsdag är ingen ovanligt.

cocktails-1149171_640

I mitt uppdrag som förbundsordförande för IOGT-NTO har jag själv valt ut alkoholnormen som en av de frågor jag kommer driva hårdast under kommande år. Min ambition är att så många som möjligt skall se alkoholnormen och hur den begränsar oss som individer. Alkoholnormen omfattar dessutom oss alla och vi måste, vare sig vi dricker alkohol eller alkoholfritt, förhålla oss till den.
Min ambition är att ingen ska behöva förklara sitt val och att vi ska våga se alkoholens negativa konsekvenser och våga prata om dessa. Problemen försvinner inte för att man blundar för dem, men vågar vi se problemen så kan vi också göra något åt dem.

Alkoholnormen håller dock sakta på att förskjutas och förändras. Alkoholfria drycker är sedan flera år den varugrupp som ökar mest i försäljning på Systembolaget. I restaurangen på Fotografiska museet i Stockholm är alla drinkar alkoholfria och vill någon ha alkohol i drinken blir det ett tillval. Under politikerveckan i Almedalen har IOGT-NTO tillsammans med ett antal andra organisationer utmanat alkoholnormen med den alkoholfria och mycket populära Almedalsdrinken. Runt om i landet startar det alkoholfria nattklubbar där kravet för att komma in är att gästen är nykter och under kvällen är alla drinkar och drycker som serveras alkoholfria.

Att förändra en norm görs inte i en handvändning utan det tar tid. Första steget är att belysa och se den. Man brukar säga att man behöver ta på sig de normkritiska glasögonen för att se en norm vilket jag tror är helt sant. Jag tror dessutom att det är väldigt svårt att se den norm som man själv tillhör. Det kan vara så att hur normkritisk man än är kring en viss norm så kan man omedvetet främja en annan begränsande norm just för att man inte har rätt glasögon på. I mitt nästa blogginlägg kommer jag ge ett konkret exempel på hur några som jobbat hårt med att förändra en norm ändå bidrar till att stärka en annan norm.

Stay tuned!

 

6 kommentarer

  1. Tack Marika

    Det finns mycket som behöver göras för att förändra alkoholnormen. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det är ett jobb som måste göras både av dem som dricker alkohol och av dem som väljer alkoholfritt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *