Vilka normer stärker QX-galan?

Johnny Mostacero
Johnny Mostacero

Jag tänkte belysa något som hände under QX-galan som gick av stapeln för någon vecka sedan. För den som inte känner till den så är det ett årligt evenemang arrangerat av tidningen QX. Det delas ut priser i ett antal olika kategorier till de som på olika sätt arbetar för att HBTQ-personers rättigheter ska säkerställas och för att personer inte ska begränsas av andra normer i samhället. Den stora dominerande normen att förhålla sig till är heteronormen.

Heteronormen leder bland annat till att HBTQ-personer, eller personer som bryter mot normen på något annat sätt, ofta möter situationer och tillfällen som inte är inkluderande. Det kan handla om att ens partner inte automatiskt accepteras som det av vårdpersonalen vid sjukhusbesök, eller en så enkel sak som att blanketter som ska fyllas i av ett par har fält uppdelade i ”man” och ”kvinna”. Det faktum att normen genomsyrar så stora delar av samhället och påverkar många människors vardag är också en stor anledning till varför den är så stark och så viktig att förändra. Där görs ett stort jobb varje dag, av personer både inom HBTQ-världen och utanför den.

Vad var det då jag reagerade på under galan? Jo, fast fajten mot heteronormen pågått under många år och HBTQ-personer alltid fått arbeta hårt för att belysa och förändra den så främjade QX-galan (som också TV-sändes) helt ogenerat alkoholnormen. Alla pristagare fick, förutom priset, också en flaska rosé-champagne. En flaska champagne som fick stå på podiet under tacktalet och genom det också synas i TV. Trots allt arbete som gjorts för att HBTQ-personer inte ska begränsas av normer, i synnerhet heteronormen, så främjar personerna bakom galan en annan begränsande norm.

flag-1179172_640

Jag är övertygad om att detta helt enkelt handlar om att de ansvariga har fel glasögon på sig. En person kan vara jättebra på att se en viss norm och dess konsekvenser, men det innebär inte automatiskt att den personen ser alla normer. Olika normers konsekvenser och uttryck skiljer sig åt och därför krävs olika glasögon för olika tillfällen. Det tror jag är en läxa som är viktig för alla oss som på något sätt jobbar normbrytande. Att vara väldigt försiktiga och öppna så att ett arbete mot en begränsande norm inte spelar rätt in i att stärka en annan.

Men vad blir det faktiska problemet på QX-galan frågar vän av ordning? Genom att ogenerat dela ut champagne som pris så stärks bilden av att alkohol i allmänhet och champagne i synnerhet är synonymt med gala, glamour och fest. Det fanns garanterat många, både på plats i publiken och hemma i tv-soffan, som är en del av HBTQ-communityt men som inte känner igen sig i bilden som förmedlas. De visar också att alkohol är något som funkar bra att ge bort som present. Vi vet enligt forskning att marknadsföring av alkohol sänker debutåldern på alkohol. Vi vet också att alkohol är en dålig present att ge bort. Inte minst eftersom man oftast inte vet hur mottagaren hanterar alkohol. Tänk om hen är nykter alkoholist och att denna gåva genererar ett återfall. Eller varför inte nykterist och vare sig dricker champagne eller uppskattar att få det i gåva.

Enligt min mening så är QX-galan så mycket fest och gala någon kan önska sig även utan champagne. HBTQ-communityt har gjort ett fantastiskt arbete med att skapa en större öppenhet och påverka samhället, trots en stark och dominerande heteronorm. Det arbetet förtjänar respekt. Det har även gjorts, och görs, flera insatser inom bland annat RFSL för att lyfta just alkoholnormen. Det arbetet är otroligt viktigt och något vi gärna hjälper till att stötta på alla sätt vi kan. Det jag önskar är att fler personer tar på sig alkoholnormsglasögonen, till exempel de ansvariga för QX-galan. Att reflektera över fler normer leder till en större inkludering och en bättre förståelse för både varandra och de strukturer som begränsar en själv och de omkring oss.

Jag är benhård i min övertygelse över alla människors lika värde och möjligheter oavsett etnicitet, könsidentitet, sexuell läggning eller status i samhället. Ingen ska på grund av detta känna sig utanför eller begränsad. Dessutom gillar jag både party och glamour och jag är mer än gärna med och festar tillsammans med er på nästa QX-gala. Men för mig och många andra är fest inte synonymt med alkohol.

Stay tuned!

 

 

3 kommentarer

  1. Mikaela

    Känn dig fri att mejla vidare och länka som du vill…

    Ju fler vi är som ser och är beredda på att göra något åt begränsande normer desto mer kan vi påverka.

    Det handlar inte om att slå folk i skallen med argument utan att istället öppna ögonen och att använda rätt glasögon!

    Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *