Hur utbildning kan påverka tanken

Läkarmissionen

Läkarmissionen

Jag blir mer och mer övertygad om hur viktigt det är med utbildning. Naturligtvis för kunskaperna som det ger, men också för hur det påverkar människans tänkande.

För tio år sen, efter en stor jordbävning i Pakistan var jag uppe i fattiga bergsbyar. Där var det ovanligt att flickor fick gå i skola. Det höll på att förändras, men nästan ingen av de vuxna kvinnorna kunde läsa. De levde ett isolerat liv och kunde berätta utförligt om praktiska saker men när jag frågade om önskningar och drömmar inför framtiden, eller andra abstrakta saker, var ett vanligt svar: ”Vilka konstiga frågor du ställer”. Sen fnittrade de nervöst.

Att gå i skola hjälper människor att utveckla tanken. Och de som har gått miste om det kan verka korkade fast så inte är fallet. Hade de fått chansen, hade svaren låtit annorlunda.
”Vi flickor är inte så smarta, så det gör inget att bara pojkar går i skola” förklarade en 25-årig tjej för mig. Alla hennes bröder hade gått i skola, men ingen av systrarna.
Kanske trodde hon på det, eller så intalade hon sig det för att det skulle bli lättare att leva. Jag vet inte. Men jag vet att hon har fel. För det gör mycket att inte flickor får gå i skola och det handlar inte bara om individer som får ett fattigare liv. Det påverkar hälsosituationen och utvecklingen i stort i ett land.

utbildning

Zaika Bibi var en annan ung mamma på drygt 20 år som sa att hon inte har saknat skolan alls. Precis som de andra kvinnorna gav hon ett blygt intryck och tittade ner mycket när hon pratade med en knappt hörbar röst. Nej, hon var inte avundsjuk alls när hennes bröder gick till skolan. Hon tyckte bara det var roligt att hjälpa sin mamma i hushållet och det var inget speciellt som var extra roligt eller extra tråkigt att göra. Allt var bra.

Nu satt hon med ett spädbarn i famnen. En dotter. Jag frågade om inte hon heller ska gå i skola eftersom Zakia Bibi inte verkar tycka att det är så viktigt.
Men då hände någonting. Zakia Bibi såg mig ordentligt i ögonen för första gången. Rösten blev ovanligt stadig.

”Jo, hon ska gå i skola”. Och sen log hon världens största leende. Zakia Bibis dotter är 10 år nu. Jag hoppas hon gillar skolan.

Eva_LM_webb_HFB4504

 

 

 

 

 

 

 

/ Eva Nordenstam von Delwig, Informationsansvarig Läkarmissionen

lm_logo_1200x630

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *