Almedalen – inte längre en självklarhet

Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom

Och så var det dags igen. Almedalsveckan, som under väldigt många år sett som en vecka fylld med demokratiska samtal, en vecka att utbyta information och få nya perspektiv. Almedalen har varit viktig för mig med, i mitt politiska engagemang, att få debattera, argumentera och våga tro på mig själv. Att som politiknörd få grotta ner mig i frågor som jag brinner för.

Men om jag ska vara ärlig, så var det verkligen inte självklart för mig att delta i år, trots att jag numera är språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund. Två år i rad, har nazisterna fått härja fritt längs Visbys gator. Det är något som påverkat mig.Jag vill inte vara rädd när jag går längs Visbys gator. Men jag är rädd. För jag kan inte gömma hur jag ser ut, jag har mörkt hår och mörka ögon. Jag är en av dem grupper, som nazisterna vill ”bekämpa”. Tyvärr blir konsekvenserna att vissa grupper inte längre vågar ta del av det demokratiska samtalet under Almedalsveckan.

Om någon hade berättat för mig för fem år sedan att nazister hade fått härja runt fritt på Visbys gator, eller gått till attack mot hbtq-personer mitt på ljusa dagen hade jag inte trott det med mina egna ögon. För fem år sedan hade jag tänkt, att sånt där händer ju inte i lilla Sverige. Men att jag själv några år senare skulle med egna ögon få uppleva hur den svenska samhällsdebatten har förskjutits, hade jag aldrig kunnat tro.

Förra året ställde RFSL Ungdom in sin medverkan på grund av hot från nazisterna, iår har även RFSL meddelat att de ställer in sitt deltagande. Hur många år till ska detta fortsätta?

Vi som är på plats under årets almedalsvecka, som står upp för alla människors lika värde, vi är alla en del av en frihetskamp. En frihetskamp för att våra barn inte ska vara oroliga för deras framtid, för våra unga politikers mod att uttrycka sina åsikter och för vår och alla minoriteter i Sveriges trygghet.

De som hatar är många men människor som tror på demokrati, yttrandefrihet och alla människors värde är många fler. Vi är starkare. Jag uppmanar er alla att delta på mångfaldsparaden på torsdag, för att visa vårt stöd för alla dem som inte längre kan ta del av det demokratiska samtalet.

 

Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *