Samma konfliktlinjer i svensk och europeisk politik

Malin Björk, EU-parlamentariker Vänsterpartiet

Almedalsveckan handlar framförallt om svensk politik. Men EU-politiken skiljer sig inte så mycket från den svenska. Konflikterna är desamma i mångt och mycket, likaså prioriterar olika partier olika saker. Vänsterpartiet står i EU-parlamentet – liksom här hemma – för en radikalare klimatpolitik, för ökad rättvisa och jämlikhet, för anti-rasistisk politik och för feministisk kamp.

Den här veckan sammanträder det nya EU-parlamentet i sin helhet för första gången sedan valet. Det är nu det officiellt kommer att stå klart vilka ledamöter som valts in, vilka partigrupper de kommer att tillhöra och vilka utskott de kommer att sitta i.

Mycket av diskussionerna har handlat om hur makten ska delas upp, snarare än vilken politik som ska bedrivas. Det är som det brukar, kanske en kan säga. Men allt är inte som det brukar hävdar jag bestämt!

Med tanke på att vi står inför en klimatkris är det inget annat än oansvarigt att ladda upp för att fortsätta precis som vanligt. Vi behöver krafttag för klimatet, vi behöver ifrågasätta EU-doktrinerna som sätter storföretag och vinstintressen först, som litar till marknaden istället för vetenskap, och som inte vill höra talas om planetens begränsningar.

Det är tydligt för var och en att det behövs starkare rödgröna röster om vi ska klara klimatet och den biologiska mångfalden. Därför är jag extra glad att ta plats i det eftertraktade miljöutskottet i EU-parlamentet. Det är dags att Parisavtalet anger politikens innehåll och ambitionsnivåer. Vi kan inte längre sitta och vänta på att “marknaden” ska komma på tekniska lösningar så att vi i den rika delen av världen kan fortsätta vårt ohållbara levnadssätt. Vi behöver radikala åtgärder och sätta stopp för rovdriften på vår planet. Vi behöver massiva offentliga investeringar och vi behöver mer rättvisa villkor om vi ska klara det här. Vi behöver allt det som en rödgrön rörelse står för.

Vi måste också se allvaret i det hot som auktoritära och nationalistiska krafter utgör. De använder flyktingar som slagträn i debatten, inskränker demokrati och rättstat och ger sig på kvinnors och hbtq-personers rättigheter. Precis som här hemma sker anpassningen till Orbáns och SD:s politik med skrämmande fart. Vänstern kommer behövas för att ta strid mot rasisterna. Under de fem år jag varit EU-parlamentariker har jag stått upp mot rasisterna varje dag. Jag har arbetat för en human flyktingpolitik och ett Europa som inte stänger sina gränser för människor på flykt. Det arbetet kommer vi i Vänsterpartiet att fortsätta med.
Granskningen av kristdemokraten Lars Adaktusson visade med all tydlighet för svenska väljare inte bara att han konsekvent röstat mot aborträtten i EU-parlamentet. Den synliggjorde också den större kamp för kvinnors rättigheter som pågår ute i Europa. Den feministiska kampen tar vi i vänsterpartiet gärna. Vi kommer fortsätta samla alla progressiva krafter, inne och inte minst utanför EU-parlamentet, för att stå upp mot abortmotståndarna och hbtq- förtryckarna.
Precis som Vänsterpartiet här hemma kommer vi i EU-parlamentet stå starka och inte ge en enda tum till vare sig till klimatförnekare, rasister, sexister eller homofober. Bli gärna en del av vårt arbete och kamp du också !

Malin Björk (V)
EU-parlamentariker

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *