Feminismen ska ljuda starkast för de kvinnor som har minst frihet i Sverige

Cecilia Elving, Ordförande Liberala Kvinnor

Det känns bra att vara på plats i Almedalen för en vecka full av seminarier och samtal om jämställdhet och mänskliga rättigheter. För mig blir det en fin avslutning på mina tre första månader som Liberala kvinnors ordförande. Det har varit intensiva månader i politiken, med val till Europaparlamentet och för oss Liberaler även med partiledarval. Men framförallt har det varit intensiva månader i kampen för kvinnors och flickors rättigheter. Månader där motståndet från de krafter som vill begränsa vår frihet och ta ifrån oss rätten att bestämma över våra egna kroppar ytterligare har hårdnat och där abortmotståndarna har flyttat fram sina positioner ytterligare, framförallt i USA. Fram till för några år sedan var de kvinnofientliga vindarna i Sverige en västanfläkt i ett internationellt perspektiv men de senaste åren har de kraftigt ökat i styrka.

Reaktionära vindar i Sverige blåser sig allt starkare i ett ständigt hårdnande debattklimat
och flera av de jämställdhetsreformer som vi kvinnor i Sverige under lång tid har tagit för givna ifrågasätts allt mer. Högerpopulister, med Sverigedemokraterna i spetsen, vill inskränka aborträtten, införa sambeskattning, ta bort pappamånaderna och återinföra vårdnadsbidraget.

Religiösa extremister försöker kontrollera flickor och kvinnors liv minutiöst och förespråkar strikt uppdelning mellan könen. Och allt fler konservativa förminskar vikten av jämställdhetspolitik och förlöjligar genuspedagogik. Även från vänsterhåll utmanas kvinnors frihet eftersom vänstern vill inskränka kvinnors möjlighet att driva företag och tjäna pengar genom vinstförbud i välfärdssektorn.
Konservativa och högerpopulister har det gemensamt att de drömmer sig tillbaka till ett idylliskt Sverige i mitten av 1900-talet med äppelkindade hemmafruar. Men det är ett förljuget ideal. Verkligheten var inte så idyllisk!

Jag tänker ofta på kvinnorna i min familj. På deras frihet, deras möjligheter. Vilken fantastisk klassresa Sverige har gjort sedan 40 – talet! Och vilken jämställdhetsresa! Jag har möjligheter som kvinna, och som förälder, som min farmor och min mormor inte hade kunnat drömma om. Jag är så oerhört tacksam över de Liberala (och även många socialdemokratiska) kvinnor som banat väg för mina rättigheter, mina möjligheter. Utan dessa kvinnor hade allas våra liv sett helt annorlunda ut idag.

För mig är frihet väldigt viktigt. För mig som kvinna med små barn är min frihet helt beroende av våra välfärdstjänster. Av en förskola och skola och fritids med hög kvalitet, av kvaliteten på sjukvården. Mina föräldrar närmar sig 80, och snart kommer de inte bara att vara välfärdstjänsterna för våra barn som avgör min frihet, utan även de för våra äldre. Jag får ofta frågan om vilken som är den viktigaste jämställdhetsfrågan i Sverige. Jag vill att Liberala Kvinnors röst ska ljuda starkast för de kvinnor som har minst frihet i Sverige idag; de som lever i hedersrelaterat våld och förtryck och de som utsätts för mäns våld. Men, utöver dessa akuta frågor så skulle jag säga att det allra viktigaste är att värna och fortsätta utveckla de välfärdstjänster som är förutsättningen för att kvinnor ska kunna arbeta på någorlunda lika villkor som män.

Låt oss förvalta arvet efter de kvinnor, och män också för den delen, som gått före oss och som kämpat för förändring. Rösträttsaktivister. Kvinnosakskämpar. Som har kämpat för att stärka kvinnors rättigheter. Som har pressat utvecklingen framåt. Det kanske blåser kalla vindar, men vi är många som driver på för att jämställdheten ska framåt, inte bakåt. Det påminns jag inte minst om här i Almedalen. Tack för allt engagemang som jag möter här för flickor och kvinnors frihet! Trevlig sommar!

Cecilia Elving (L)
Ordförande Liberala Kvinnor

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *