Så får vi hela Sverige att leva och växa

Lena Rådström Baastad, partisekreterare Socialdemokraterna

Sedan jag skrev på denna blogg inför Almedalen 2018 har inte bara ett, utan två val passerat. Under dessa två valrörelser har jag haft förmånen att resa runt i Sverige. Jag har träffat både partivänner och väljare, organisationer och företag. Vi har pratat om politik och vilka satsningar som behövs men också om livet i stort och hur vårt fina land kan bli ännu bättre.

Många möten runt om i landet handlade om någonting som jag själv känner igen mig mycket i. Hur livet på landsbygden har förändrats och mycket av den service som funnits där lagts ned.

Jag växte upp och bor i Vintrosa som ligger utanför Örebro. Mycket av den service som fanns när jag var liten finns inte kvar. Men även om macken är nedlagd så har vi åtminstone kvar en bensinpump. Vi har en matbutik men varje gång den byter ägare kommer oron för att den inte ska finnas kvar.

Jag inser att Vintrosa med sin närhet till Örebro ändå har bra service i jämförelse med många andra mindre orter runt om i landet. Men jag förstår och har själv upplevt känslan av att det blir allt glesare mellan serviceinrättningar av olika slag. En oro kring att kanske inte kunna få den vård man behöver i tid eller att barnen ska få pendla långt till skolan redan från tidig ålder.

Så att arbeta för ett Sverige som både lever och växer, såväl i Vintrosa som Haparanda, Visby och Åmål måste göras för att bygga det där starka och trygga samhället. Det är också någonting som jag brinner extra mycket för.

Därför är jag också förbannad och väldigt bekymrad över att Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstades igenom med stöd från Sverigedemokraterna i riksdagen i december 2018. I och med detta följde inte bara en förhastad nedläggning av flera av arbetsförmedlingens kontor utan också nedskärningar i välfärden. Konsekvenserna av denna högerpolitik är tydliga. Enskilda individer i redan utsatta positioner kommer hamna i kläm och samhället blir svagare när fler inte får ta del av välfärden och hamnar utanför exempelvis arbetsmarknaden.

Nu växlar Socialdemokraterna upp arbetet för att hela Sverige ska leva och växa. Vi kommer genomföra viktiga satsningar på bland annat sjukvården och för att stärka servicen runt om i landet. I juni presenterade den S-ledda regeringen några av dessa satsningar. Det handlar om att se till att skapa en mer tillgänglig vård i hela Sverige och att korta vårdköerna med en uppdaterad och bättre kömiljard. Vi tar i den uppdaterade kömiljarden bland annat hänsyn till att landstingen har skilda förutsättningar. Väntetiderna jämförs därför inom det egna landstinget och pengar betalas ut för förbättringar i form av kortare väntetider.
Efter Almedalsveckan och en välbehövlig semester fortsätter mina resor genom Sverige för att möta människor i deras vardag. Jag lovar att fortsätta ta kampen för ett Sverige som lever och växer. Det är för mig självklart att den service som vi som människor behöver finns och att vården är tillgänglig. Så får vi hela landet att både leva och växa och det är också så vi bygger ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Lena Rådström Baastad (S)
Partisekreterare för Socialdemokraterna

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *